Tájékoztató tervezett koszorúérfestésre és koszorúér-tágításra érkező betegeink számára

 1. Teendők a vizsgálat előtt

A vizsgálathoz felvesszük a betegeket a fekvőbeteg osztályra, emiatt kérjük, hogy az Állami Szívkórház Kardiológiai Osztályára szóló beutalóval érkezzenek. Amennyiben fekvőbeteg osztály jegyzi elő a beteget a vizsgáltra, akkor külön beutaló nem szükséges, a zárójelentés alapján történik a felvétel.

A várólista rövidítése és betegeink mielőbbi ellátása céljából törekszünk arra, hogy a szívkatéteres koszorúérfestést már az érkezés napján elvégezzük, ezért kérjük betegeinktől az alábbiakat:

 • Hozza magával:
  • érvényes beutaló, személyes azonosító dokumentumok, TAJ kártya
  • 2 hétnél nem régebbi vérvizsgálati eredmény (vérkép, vesefunkció, ionok)
  • korábbi kardiológiai, belgyógyászati, sebészeti dokumentáció
  • rendszeresen szedett gyógyszerek dobozai (vagy pontos lista dózisokkal)
  • gyógyszerallergiák listája
 • További fontos teendők:
  • a beteg a felvételi Irodában reggel 8 órakor húzzon sorszámot
  • a beteg éhgyomorral érkezzen (de reggel folyadékot fogyasszon!)

Az előjegyzett koszorúérfestést/tágítást akkor tudjuk elvégezni, ha a nem áll fenn aktuálisan jelentősebb fertőző betegség (pl.: lázas állapot, szokatlanul erős hasmenés). Ilyen esetekben a vizsgálat halasztása javasolt. Az új időpont egyeztetésének módjáról a 4. részben olvashat.

Tudnivalók a véralvadásgátló gyógyszert szedő betegeknek

A véralvadásgátló tablettáját (Syncumar, Marfarin, Warfarin, Xarelto, Eliquis, Lixiana, Pradaxa) az érkezés napján reggel és amennyiben este (is) szedi, akkor előtte való napon este se vegye be! Mivel a vizsgálatokat általában a csuklónál lévő verőéren keresztül végezzük, emiatt a Syncumar, Marfarin, vagy Warfarin kezelés tartós felfüggesztése és heparin injekcióra való átállítás általában nem szükséges. Ezen gyógyszerek szedése esetén 5-6 nappal a tervezett koszorúérfestés előtt véralvadási vizsgálat (INR kontroll) szükséges, mivel a vizsgálatot 2-2,5 INR érték mellet tudjuk alacsony vérzéses kockázattal elvégezni. Magasabb értékeknél általában halasztani kell a felvételt. Kérjük, hogy indulás előtt az INR eredményről telefonon tájékoztassák osztályunkat (M: +36 30 538 2496)

Tudnivalók cukorbetegek számára

A reggeli gyors hatású inzulin (analóg), illetve a cukorbetegségre alkalmazott tablettás kezelés az érkezés reggelén kihagyandó, mivel a tervezett vizsgálat miatt a beteg éhgyomorral érkezik.

Egyéb gyógyszerekkel kapcsolatos teendők

 • A vérlemezkék gátló szereinek (acetil-szalicilsav (ASA), klopidogrel, tiklopidin, prazugrel, tikagrelor) kihagyása nem javasolt.
 • Az érkezés napján reggel az erősebb vízhajtók (Furosemid, Furon, Uregyt) kihagyandók
 • Kérjük, hogy a speciális, csak szakorvos által javasolható, nem kardiológiai gyógyszereket a folyamatos szedése érdekében hozzák magukkal!

 

 1. A vizsgálat/beavatkozás lefolyása

A koszorúérfestés/tágítás műtői körülmények között, helyi érzéstelenítést követően zajlik. Speciális, műanyagból készült katéterek segítségével történik a szívizmot ellátó erek (koszorúerek) röntgen-sugarak által ábrázolható folyadékkal (kontrasztanyag) való töltése. A katéter bevezetését általában csuklótáji verőéren keresztül végezzük, csak nagyon ritkán kerül sor a combverőér szúrására. A vizsgálat mérsékelt kellemetlenséggel (pl. melegségérzés) jár a beteg számára, jelentős fájdalom általában nincs.

Amennyiben koszorúér-tágítás válik szükségessé, azt minden esetben a beteg tájékoztatása után végezzük. Ennek során speciális eszközök segítségével, katéteren keresztüli tágításra alkalmas ballonok és ballonra erősített sztentek (fémből készült, beültethető, hálószerű belső érprotézis) alkalmazásával érjük el a beszűkült érszakasz belső átmérőjének helyreállítását. A beavatkozás után a beteget általában az Őrző részlegen néhány óráig megfigyeljük.

 1. A vizsgálat/beavatkozás után

Koszorúérfestést követően a beteg általában a vizsgálat utáni napon otthonába távozhat.

Koszorúér-tágítás esetén 2-3 napos kórházi kezelés/megfigyelés javasolt. A koszorúér-tágítás után kombinált vérlemezke-gátló kezelés folytatása szükséges az orvos által javasolt, és a zárójelentésen is feltüntetett ideig (általában 6-12 hónap). Ezen gyógyszerek önkényes elhagyása halálos szövődményt okozhat. Emiatt fontos, hogy, ha Önnél ezen időtartam alatt előre láthatóan műtéti beavatkozást terveznek, akkor erről a tágítás előtt a katéterező orvost tájékoztassa.

 1. Az előjegyzett dátum módosítása

Amennyiben az előjegyzéskor kapott dátum elfoglaltság, vagy betegség miatt módosításra szorul, ezt telefonon lehet egyeztetni, munkanapon 10 óra és 15 óra között (M: +36 30 538 2496)