Tisztelt Orvos Kollégák!

A Balatonfüredi Állami Szívkórház aktív kardiológiai osztályára a kardiológiai rehabilitációs osztályaira és járóbeteg szakellátásaira a betegek beutalását az 1997. évi LXXXIII. Törvény, a 217/1997. (XII.1.) és a 284/1997. (XII.23.) Kormányrendelet szabályozza.

 

A Balatonfüredi Állami Szívkórház az ország egész területéről fogad kardiológiai rehabilitációra betegeket .

Az egészségbiztosító által finanszírozott rehabilitációs kezelésre beutalhatók és felvehetők azok a biztosítási jogviszonnyal rendelkező betegek, akik elsősorban az alább felsorolt betegségben szenvednek:

 • Szívinfarktust elszenvedett betegek az akut szakot követően a korai lábadozás szakában
 • Akut szívelégtelenség és anginás panaszokat követően a korai lábadozás szakában
 • Szívműtött betegek a műtét után a korai lábadozás szakában
 • Katéteres koszorúsér megnyitás után a korai lábadozás szakában
 • Nagy mellkasi és hasi verőér-rekonstrukciós műtétek után a korai lábadozás szakában
 • Pacemaker beültetés után a korai lábadozás szakában
 • Egyéb katéteres terápiás beavatkozások (elektrofiziológiai ellátások, billentyű rekonstrukció, műbillentyű beültetés, járatok zárása stb.) után a korai lábadozás szakában
 • Szövődménymentes akut szívizom elhalás után 1/2 és 1 évvel
 • Szövődménnyel járó akut szívizom elhalás után 1/2, 1 és 2 évvel
 • Ischemiás szívbetegség esetén, ha keringési elégtelenség tünetei állnak fenn
 • Cardiomyopathia szívelégtelenséggel és/vagy ritmuszavarral szövődött esetei
 • Vitiumok szívelégtelenséggel és/vagy ritmuszavarral
 • Perifériás érszűkületes betegek állapotuk javítása céljából

Rehabilitációs ellátás igénybevételéhez szükséges lépések:

 • Heveny megbetegedéseket követő elsőbbségi rehabilitációs kezelést az ellátást végző intézmény közvetlenül is kezdeményezhet Felvételi irodánknál. A beutalás tényét rögzítő zárójelentés ebben az esetben beutalóként is szolgál.
 • Ha közvetlen előjegyzés, vagy beutalás nem történt, akkor elsősorban szakorvos (kardiológus, intervenciós radiológus, szívsebész, kardiológiai rehabilitációs szakorvos és a kardiológiai megbetegedéshez kapcsolódó esetleges szövődmények tekintetében belgyógyász angiológus, diabetológus, hypertonológus, illetve rehabilitáció, vagy fizikoterápiás szakorvos) által kitöltött fekvőbeteg-gyógyintézetbe szóló beutalóra vagy ambuláns lapra van szükség. Nincs előre meghatározott beutalási formanyomtatványunk.
 • A fenti beutalási folyamat vonatkozik azokra a betegekre is, ahol heveny megbetegedés nem, vagy nem a közelmúltban történt, vagyis programozható ellátást igényelnek.
 • Kérjük, figyeljenek a beutaló formai követelményeire!

Beutalón szerepeljen:

 • beteg adatai (név, születési név, születési év, anyja neve, TAJ szám)
 • beküldő szakrendelés 9 jegyű kódja,
 • orvosi pecsét (száma és lenyomata),
 • a szakrendelés pecsétje,
 • naplószám.
 • A beutaló postai úton való elküldése Intézetünkbe. Cím: Állami Szívkórház Felvételi iroda - 8230 Balatonfüred, Gyógy tér 2.

A beérkezett beutalót iktatással nyilvántartásba vesszük, és a beutaló megérkezéséről, nyilvántartási számáról, valamint a felvétel várható (körülbelüli) időpontjáról értesítjük betegeinket. Elsőbbségi rehabilitációt indokló kórképeknél a lehető legrövidebb várakozási időt követően vesszük fel betegeinket, melyről az értesítést az előjegyzést kérőnek (orvosnak, vagy betegnek) küldjük meg. A programozható rehabilitációt igénylő betegek ellátása az előjegyzési listára kerülés sorrendjének kerülés figyelembevételével történik. Ebben az esetben a felvétel dátumáról az időpont előtt három héttel kapnak értesítést betegeink. Felvételi időpont módosításának jógát fenntartjuk az akut eseményen átesett számának megnövekedése esetén. Erről betegeinket telefonon, elektronikus levélben, vagy táviratban értesítjük. A felvétel időpontjának módosítása a beteg részéről orvosi, vagy munkahelyi igazolás bemutatásával lehetséges, ilyen esetben kérjük mielőbb lépjen kapcsolatba Felvételi irodánkkal.

Ha a tervezett felvétel előtti napokban fertőzőnek ítélt betegség lépne fel (pl. hasmenés, influenza stb.), akkor a Felvételi irodának jelezze, és kérjen egy új időpontot.

Korlátozott számban biztosítani tudjuk emelet komfortfokozatú (felújított, kétágyas, saját fürdőszobás, TV-vel és hűtőszekrénnyel felszerelt, erkéllyel is rendelkező) szobákban történő elhelyezést térítési díj ellenében. Igényt előre a felvételi irodában, vagy érkezéskor lehet jelezni.

Érvényes beutalóval érkező házastársak közös elhelyezésére előzetes helybiztosítás után térítési díj ellenében van lehetőség.

Amennyiben a fenti elvektől eltérő módon szeretne a beteg rehabilitációs kezelésre érkezni (nem társadalombiztosítási térítés alapján, vagy érvényes beutaló nélkül, vagy érvényes beutalóval, de az előjegyzési időpontnál korábbi időpontban), akkor igényét jelezze a felvételi irodában. Ezekre az ellátásokra az intézet térítési díjat állapít meg.

A Balatonfüredi Állami Szívkórház Felvételi irodájának elérhetősége:
8230 Balatonfüred, Gyógy tér 2.
Tel.: 87/584-572    (hívható: hétfőtől - csütörtökig 14.00-15.30 között)
Fax: 87/584-581
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A nyitott mellkasi műtét, szívizom infarktus után lehetőség van fél éven belül soron kívüli rehabilitációra.  Ezeket a következő elérhetőségi módokon kérhetik.
Tel.: 87/ 584-584, 172-es mellék ( 8.00 – 15.30)
Fax.: 87/584-581
e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Rehabilitációs ellátásunk ambuláns formában is igénybe vehető. Ebben az esetben a helybéli/környékbeli betegek szállásukról járnak be a kardiológiai ambulancián történő előzetes regisztráció után. A rehabilitációs kezelési terv összeállítása a kardiológiai rehabilitációs ambulancia orvosa által történik. A részvétel orvosi beutalóhoz kötött (beutalót a fenti szakorvosok, vagy háziorvos állíthat ki). Az ellátás időpontját a kardiológiai rehabilitációs ambulancián kell egyeztetni.