Ellátás kezelés

A WHO szerint azon tevékenységek összessége, melyek révén az akut kardiológiai eseményt (pl. infarktus, szívműtét, stb.) elszenvedett betegek –saját közreműködésük mellett –a legjobb fizikai, mentális és szociális állapotba kerülnek és visszailleszkedhetnek a korábbi családi és társadalmi környezetükbe. Célja, hogy a betegek saját tevőleges közreműködésükkel a legjobb egészségi állapotba kerüljenek, és ennek révén visszanyerhessék társadalmi pozíciójukat és aktív életvitelüket. Specifikus prevenciós célja a betegség kiújulásának megakadályozása, a progresszió megállítása és a fogyatékosságot okozó komplikációk kivédése, összességében az élettartam növelése és az életminőség javítása.

Mindebből következik, hogy kardiológiai rehabilitációba olyan betegek belépését várjuk, akiknél kijelölhető cél, melyet el akarunk érni és akik készek és képesek tenni ezért.

A rehabilitáció során kezelőorvosának és a kezelésben résztvevő csapatnak (team) meg kell ismernie eddigi betegségeit, gyógyszeres kezelését, szíve működését, fizikai teljesítőképességét ahhoz, hogy a lehető legteljesebb élethez vezető biztonságos mozgáskezelést összeállítsa, valamint ahhoz, hogy a betegség folyamatot megismerve orvosi javaslatokat, életvezetési tanácsokat adhasson. Ahhoz, hogy reális célokat tűzhessünk, ki jobban kell ismernünk otthoni életkörülményeit, eddigi szokásait, személyes céljait.

Az állapot jellemzéséhez szükséges vizsgálati leletek származhatnak a hozott dokumentációból, de ha ezeket pontosítani kell, vagy nem teljes mértékben állnak rendelkezésre, vagy szövődmények, állapotváltozás miatt újra el kell végezni, akkor az intézményben erre van mód. A Szívkórházban kardiológiai vizsgálatok széles tárháza áll rendelkezésre az anyagcsere állapot leírására, a szív működésének, elektromos tevékenységének jellemzésére, a fizikai erőnlét meghatározására. Azt, hogy adott személynél milyen vizsgálatokra van szükség, azt a folyamatot átlátó és irányító kezelő orvosok határozzák meg.

A rehabilitáció sarokköve a mozgáskezelés. Célunk az erőnlét javítása, egy fizikai értelemben is aktív életmód kialakítása, melyben minél kevesebb korlátozással élhető az élet. Szakképzett gyógytornászok vezetik végig betegeinket az erőnlét fejlesztésének útján. Ez a tréning a betegek aktuális állapotának, céljainak, lehetőségeinek figyelembevételével, az orvosi előírásoknak megfelelően történik. Intézményünk nagyon változatos mozgásprogramokat kínál vonzó környezetben. Számos tornatermünk, edzőtermünk mellett uszodánk és parkunk is a mozgáskezelés szolgálatában áll. A hagyományos torna csoportokat erősségük szerint több szintre osztottuk. Ezeken túl táncterápiát, nordic walking csoportot alakítottunk ki. Tréninget segítő eszközök (kerékpárok, járószalagok, elliptikus tréner, evezőpad) teszik lehetővé a kellően intenzív, változatos mozgást. Uszodánkban az úszás mellett vízben végzett torna csoportok is működnek. Így mozgásukban nagymértékben korlátozott és jó fizikai állóképességű betegeket egyaránt el tudunk látni.

Nagy hangsúlyt fordítunk a betegeink tájékoztatására, ismeretek átadására. Oktató programot szerveztünk a szívbetegségek gyógyszeres kezelésének megismertetésére. Szerdai napokon előadótermünkben (főépület „moziterem”) orvosi előadások szólnak az érelmeszesedéssel járó szívbetegségekről, azok lefolyásáról, rizikófaktorairól, kivizsgálásáról, a megelőzéshez szükséges fizikai aktivitásról, esetleges korlátozásokról, a váratlan események felismeréséről, azok ellátásáról. Csütörtökönként ugyanitt szívbillentyű betegségekről, pacemaker viselésről, cukorbetegségről szól az előadás, heti váltásban. Dietetikusaink tanfolyamokat vezetnek „kezdő” és „haladó” cukorbetegeknek, valamint egy szívbarát étkezésről szóló előadás sorozatot állítottak össze. Pszichológusok csoportos foglalkozásokon segítenek a betegséggel való együttélés megkönnyítésében. Dohányzásról való lemondást elősegítő csoport működik a Szívkórházban, amit igény esetén egyéni tanácsadás egészít ki. Ezek mellett mind orvosaink, dietetikusaink és pszichológus, betegoktató munkatársaink egyéni konzultációkon is segíthetik, hogy betegeink megismerjék betegségük természetét, felkészüljenek a vele való együttélésre, választ kaphassanak kérdéseikre, kialakíthassák stratégiájukat otthoni életük folytatására.

Mindezek mellett jól felszerelt fizioterápiás részleg, fizioterápiás szakrendelés is található a Szívkórházban. Mozgásszervi panaszaikat kezelőorvosaik, szükség esetén fizioterápiás szakorvos előírásai szerint alkalmazott fizikális kezelésekkel próbáljuk enyhíteni.

A felsorolt programok mindegyike ambuláns formában is igénybe vehető. Ebben az esetben a helybéli/környékbeli betegek szállásukról járnak be a kardiológiai ambulancián történő előzetes regisztráció után. A rehabilitációs kezelési terv összeállítása a kardiológiai rehabilitációs ambulancia orvosa által történik. A részvétel orvosi beutalóhoz kötött.