20 éves a Füredi Szív Egyesület

1997. áprilisában Dr. Nagy Gábor doktor úr kezdeményezésére megalakult a Balatonfüredi Szív Egyesület (továbbiakban: Egyesület), az Országos Szív Egyesület tagszervezeteként. A 20 fős alapító tagság a Szívkórház betegregisztrációja alapján a környékbeli, szív- és érrendszeri problémákkal diagnosztizált betegek közül került ki, amely 3 fős vezetőséggel egészült ki.

Célkitűzéseink elsősorban szakmaiak voltak, mint hogy rehabilitáljuk a szívinfarktust, szívműtétet elszenvedett betegeket, valamint fenntartó tornákat tartsunk, egészséges életmódra nevelő előadásokat szervezzünk, valamint szervezzünk aktív tagságot és vegyünk részt az országos szervezet munkájában, továbbá, hogy jól működő aktív tagságot hozzunk létre.

Tagságunk létszáma az elmúlt évek során megtöbbszöröződött, az induló 20 fő 2019-re 104 fő-re emelkedett A taglétszám változása magával hozta a célkitűzések megváltozását is, mivel egyre több tagunk prevenciós célból keresi fel Egyesületünket. Nemek szerinti megoszlás tekintetében a férfiak részvétele kisebb, mint a női tagoké. Életkori megoszlást tekintve a legnagyobb létszámú a 60-70 életév közöttiek száma.

Fő tevékenységünk a rehabilitációs mozgásprogram, melyet szakképzett gyógytornászok vezetnek. A program, amely fenntartó tornából, víz alatti tornából, Nordic Walking túrákból és gyalogtúrákból áll heti négy alkalommal ad lehetőséget a részvételre a tagságnak. A foglalkozások a Szívkórház jól felszerelt tornatermében és uszodájában, valamint a környéken található túra útvonalakon zajlanak. 

 Egészséges életmódra nevelő előadásokat szervezünk, meghívott szakértők közreműködésével, például a következő témákban: újraélesztést tanulhattunk mentőtisztektől, pszichológus tartott előadást stressz oldásról, szakorvosi előadások hangzottak el mozgásszervi betegségekről, tumoros betegségek kezeléséről, gyógytornász a mozgás jótékony hatásáról beszélt, a dietetikus a helyes táplálkozásról.

Évente kirándulásokon veszünk részt, az ország szinte minden részét bejártuk már. Csapatépítésnek szánjuk ezeket a kirándulásokat, amelyek nagy vidámsággal, jó hangulatban telnek.

Részt veszünk az évente megrendezésre kerülő Országos Sporttalálkozókon. Főbb számaink: úszás, futás, ping-pong, lábtenisz, teke. Az évek során kb. 50 érmet szereztünk. Kimagasló tevékenységünk volt 2012-ben az Országos Sporttalálkozó szervezése Balatonfüreden. 560 fő részvételével, 12 sportágban mérhették össze tudásukat a tagszervezetek résztvevői.

Évente egy alkalommal a városi rendezésű Szívünk napja programon meghívottként veszünk részt és a mozgás jótékony hatására hívjuk fel a lakosság figyelmét.

2010 óta „Mozdulj az egészségedért” nyílt napot szervezünk a Szívkórházzal karöltve. Egészséges életmódra nevelő előadásokat tartunk, táplálkozási javaslatokat adunk, mozgás jelentőségét hangsúlyozzuk. A rendezvény látogatottsága minden alkalommal egyre nagyobb.

További célunk a minél fiatalabb korosztály bevonása az egészséges életmódra való nevelésbe és az aktív tagság folyamatos fenntartása.

Kugler Imréné titkár Füredi Szív Egyesület