Ischaemias szívbetegek hosszú távú fizikai aktivitásának fenntartását ösztönző módszer kidolgozása

A SWEATY HEARTS program eredményei

Brüsszel, 2019. November 12. – A Sweaty Hearts program az Európai Unió Erasmus+ programjának támogatásával, több nemzetközi centrum együttműködésével valósult meg.  Célja az európai koszorúérbetegek hosszútávú fizikai aktivitását és életmód váltását segítő modell kidolgozása, megvalósítása és értékelése.  A végeredmény egy olyan iránymutatás lett, ami a betegeket ismeretekkel, új készségekkel, motivációval és tudatossággal látja el az élethosszig tartó fizikai aktivitás önálló fenntartása érdekében.

Az aktív életmód melletti kitartás gyakran elégtelen Európa-szerte. A szívbarát életvitel hosszútávú megtartása koszorúérbetegek számára különösen fontos. A problémát gyakran az okozza, hogy bár a kardiológiai rehabilitáció során a betegek sok támogatást kapnak az egészségügyi szakemberektől, az intézeti szervezett programok befejezését követően a hosszútávú kitartás egyedül a beteg kezében van. A független, hosszútávú szakaszba való váltás túl hirtelen következik be a legtöbb európai országban, annak ellenére, hogy ez egy érzékeny időszak a koszorúérbetegek életében. 

A SWEATY HEARTS project által kidolgozott kardiológiai rehabilitációs program során a betegeket fokozatosan végigkísértük a rehabilitáció utolsó fázisában a szervezett, ellenőrzött foglalkozásoktól a független, hosszútávú tevékenységek felé.

A program egy koordinált időszakkal kezdődött, melynek során a résztvevők rendszeres tréning foglalkozásokon vettek részt. Megtanulták, hogy miért és hogyan kell önállóan folytatni a fizikai aktivitást, illetve az egészséges életmódról, annak fontosságáról kaptak tájékoztatást. A koordinált fázist követően a betegek fokozatosan váltak egyre inkább felelőssé a saját fizikai aktivitásukért. A független időszakban mobiltelefonos applikáció és egyéb kommunkációs eszközök segítségével követtük nyomon a betegek napi lépésszámát, illetve fizikai aktivitását. Mindemellett a program lehetővé tette számukra a további kommunikációt a rehabilitációs központokkal, illetve a páciensek is visszajelzést kaptak az aktivitásukról. A résztvevők egészségügyi ismereteket elmélyítő, valamint a napi tréninget segítő, lelkesítő podcastokat tölthettek le a program internetes honlapjáról, ami további biztatást jelentett a motiváció fokozása érdekében.

A Project eredményei

A független, hosszútávú szakaszra való váltás különösen érzékeny pontja a kardiológiai rehabilitációnak. Ez a program is felhívta a figyelmet a motiváció, az önálló aktivitás megőrzésének nehézségeire.  Ennek megfelelően aránylag sokan hagyták abba a programot nem egészségügyi indokból. A jövőben további kutatások szükségesek a hosszútávú együttműködést javító módszerek kidolgozása érdekében. A fizikai aktivitást folytató betegek körében egyértelmű előnyök láhatóak a fizikális tesztek tekintetében. A szív- és érrendszeri betegségekkel kapcsolatos egészségügyi ismeretek hanyatlása azt sugallja, hogy az oktatás időszakos ismétlése nagyobb figyelmet érdemelne.

Európai fenntarthatóság

A SWEATY HEARTS projektben kifejlesztett modell terjeszthető és megismételhető más EU-országokban. A projekt weboldalán: https://www.sweatyhearts.eu minden információ fellelhető.
Az „iránymutatás” alkalmazásához két irányba kell haladnunk:
 • Az első a testmozgást előírni tudó egészségügyi szakemberek felkeresése, és a „Képzési anyag” (ingyenesen letölthető a projekt weboldaláról holland, német, görög, magyar, olasz és angol nyelven) - mely lefedi a projekt összes szakaszát, valamint részletezi, hogy hogyan kell megszervezni az oktatási ill. a képzési tevékenységeket az integrált fázis során - biztosítása számukra.
A kézikönyv fontos eszköz minden olyan rehabilitációban részt vevő szakember számára, aki nem vett részt a projektben, de szeretné alkalmazni a SWEATY HEARTS-os ismeretanyagot a kardiológiai rehabilitáció során.
 • A második a 4 podcast (hanganyag) biztosítása a betegek számára, melyek közvetlenül nekik szólnak. A Podcast-ok a következő témákat ölelik fel: aerob és rezisztencia tréning (a hanganyag egy edzést foglal magában az összes végrehajtandó gyakorlattal), életmód és táplálkozás. Az összes podcast ingyenesen letölthető a projekt weboldaláról holland, német, görög, magyar, olasz és angol nyelven. Ezen eszközöknek köszönhetően a betegek mindig hozzáférhetnek edzéstervükhöz, az életmóddal és a táplálkozással kapcsolatos ismeretekhez és azon információkhoz, melyek elősegítik az egészséges életmódhoz való ragaszkodást. A podcast-ok használata pozitív hatású, mivel személyessé teszik az információkat, kényelmesen és igény szerint könnyen hozzáférhetőek, és költséghatékony, gyors formája a kommunikációnak.
Az öt kardiológiai rehabilitációban közvetlenül résztvevő központ:
 • Coni Sportorvosi és Tudományos Intézet (IMSS) - Róma, Olaszország
 • Sportorvosi, Testnevelési és Sporttudományi Tanszék, Arisztotelész Egyetem, -Thesszaloniki, Görögország
 • Egyetemi Sportorvosi, Megelőzési és Rehabilitációs Intézet (SALK), -Salzburg, Ausztria
 • A Jessa Kórház Szívközpontja - Hasselt, Belgium
 • Állami Szívkórház - Balatonfüred, Magyarország


A fennmaradó két szervezet az egészséges életmódról szóló kommunikációval, valamint az ezen a területen használt dokumentumok és eszközök fejlesztésével foglalkozik:
 • Társadalmi-Gazdasági Fejlesztési Intézet (ISES) - Alessandria, Olaszország
 • Magyar Sport- és Életmód-Fejlesztési Klaszter (DEKUT) - Debrecen, Magyarország

 

More information

Dolores Forgione

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. 
Balatonfüredi Szívkórház Sweaty Hearts Összefoglaló

Sweaty Hearts

https://www.sweatyhearts.eu/

A „SWEATY HEARTS - Együttműködési partnerség a CHD európai betegei hosszú távú testmozgásának és viselkedésbeli változásának modellje kidolgozására, végrehajtására és értékelésére” projekt

A PROJEKT SZÁMA 590538-EPP-1-2017-1-IT-SPO-SCP

A projekt célja, hogy azonosítson néhány pácienst a kardiális rehabilitáció IV. fázisában, és végigkísérje őket a fizikai aktivitás fokozatos autonómiájának elérésében. Az első hónapokban oktatási csoportos üléseket szerveznek a másodlagos megelőzés és a testmozgás fontosságáról, és képzett trénerekkel folytatják a csoportos tréningeket. Ezt követően különböző lehetőségeket fognak bemutatni a betegek számára, és hosszú távú fizikai aktivitásra ösztönzik őket, technikai támogatásokkal; az adhéziót 4-5 hónapon keresztül ellenőrizni fogják. 

A partnerek 4 ülésen vesznek részt; mindannyiuktól elvárják, hogy meghatározzák a betegek számára nyújtott tájékoztató megbeszéléseinek tartalmát, a képzések szervezését, a betegek számára javasolt tevékenységek listáját, végül pedig az eredmények elemzését és megszervezését.

Saját országukban a partnert felkérik arra, hogy a CR IV. fázisában (nincs minimális elvárt létszám) betegeket vegyen fel, tréningeket és oktatási alkalmakat szervezzen, valamint motiválja, kövesse és figyelemmel kísérje a betegeket az önálló tevékenységben.

A projekt egyes tevékenységei a következők:

 1. tevékenység: A betegek toborzása és értékelése; "szív-csoportok" létrehozása, oktatók képzése
 2. tevékenység: Tréningek; informatív ülések; podcastok vagy egyéb alkalmazások készítése önképzésre;
 3. tevékenység: A helyi beltéri és szabadtéri tevékenységek meghatározása
 4. tevékenység: A különböző tevékenységek bemutatása; az adherencia megfigyelése;
 5. tevékenység: Az eredmények összegyűjtése és bemutatása

E tevékenységek mellett természetesen a projekt irányítása, a projekt tevékenységeinek terjesztése és értékelése is megtörténik.

Projekt időtartama: 24 hónap; 2018. január 1-től 2019. december 31-ig.